- 09/01/2020
TÜP MİDE (SLEEVE GASTRONOMİ) AMELİYATI
Tüp mide yöntemi midenin %80’lik bölümü (sol dış kısmının) “stapler” adı verilen cerrahi zımba benzeri cihazlarla kesilip çıkartılması işlemidir. Bu yöntemle 150-200 ml hacminde bir mide oluşturulup mideye gıda girişi azaltılır. Tüp mide operasyonu ameliyatı laparoskopik yani kapalı yapılan ve dönüşü olmayan bir yöntemdir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığı sürece son derece güvenilir bir ameliyattır. Ameliyatı kısaca özetlemek gerekirse mide, çevresindeki yağlı dokulardan ayrılarak tamamen serbestlenir. Ardından midenin içine buji dediğimiz kılavuz bir tüp yerleştirilerek pilordan geçilir, 3 sıra titanyum zımba atan (bu zımbalar sonradan tamamen dokuyla kaynaşır) stapler denen cihazlarla midenin %80’lik bölümü zımbalanıp kesilir ,staplerle kesilen hatta oluşabilecek hatalara karşı hatt boydan boya tekrar çift dikiş yöntemi ile dikilir.
Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda:
Vücut kitle indeksi 40 kg/m²’nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.
VKİ’si 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları olanlar da morbid obez olarak kabul ediliyor ve mide küçültme ameliyatı olmaları gerekebiliyor.
Tüp Mide ameliyatı 2 şekilde zayıflamaya yol açar:
1- Hormonal etki: Özellikle mide fundusundan Ghrelin başta olmak üzere iştahtan sorumlu hormonlar salgılanır. Tüp mide ameliyatı olan hastanın midesinden bu kısım çıkarıldığı için hastaların iştahı azalıyor, bu da zayıflamaya yol açıyor.
2- Kısıtlayıcı etki: Tüp mide ameliyatında Mide hacmi azaldığı için hastalar daha az yiyor ve daha çabuk doygunluğa ulaşıyor.
Avantajları
Açlık uzun süre baskılanır, canınız çok fazla bir şey istemez. Bu sayede konforlu bir şekilde kilo verilir.
Açlık hissini tetikleyen primer hormon grelindir ve en çok midenin fundus denen kubbe kısmından salgılanır. Bu hormonun salınımından sorumlu olan midenin üst kısmı çıkarıldığı için açlık uzun süre baskılanır.
Gastrik bypass gibi diğer ameliyatlarla kıyaslandığında daha kolay bir ameliyattır ve ameliyat süresi de daha kısadır.
Bağırsakların yerleriyle oynama yapılmaz
Gastrik bypassta bazen şeker ihtiva eden besinler hızlı bir şekilde bağırsağa geçtiği zaman hastalarda baş dönmesi, terleme, baygınlık hissi ve karın kramplarıyla karakterize bir durum görülebilir. (Dumping sendromu) Bu, hastalar açısında hiç hoş bir durum değildir. Tüp mide ameliyatı sonrası mide çıkış kapısı pilor bozulmadan kaldığı için besinler hemen mideyi terk etmez dolayısıyla bu belirtiler de sık görülmez.
Bu ameliyatın yaygın kullanılan ismi tüp midedir ancak burada midenin içine herhangi bir tüp falan yerleştirilmez. Midenin ince bir tüp şeklinde yeniden oluşturulmasından dolayı bu isim verilmiştir.
Tüp mide ameliyatı sonrası kilo kaybı yaklaşık 1-1,5 yıl devam eder
İlerde geri kilo alan hastalarda rahatlıkla başka ameliyat şansı vardır. Gastrik bypass gibi ameliyatlardan sonra geri kilo alan hastalarda revizyon (tekrar ameliyat) bir hayli zordur.
En başta gelen sebep tüp mide ameliyatıyla organlarınızın yeriyle oynanmaz. Sadece mide kapasiteniz azaltılır. Sleeve gastrektomi ameliyatı teknik olarak daha kolay bir ameliyattır; kısa ve uzun vadede daha az karmaşıktır; gastrik bypassa nazaran vitamin ve mineral eksikliği de daha az görülür, Tansiyon, şeker, uyku apnesi gibi yandaş hastalıklardan kurtulma ve kilo kaybı üzerine gastrik bypassla kıyaslandığında beş yıl sonra benzer bir etkiye sahiptir.
Ameliyat sonrası hastalar yaklaşık 2-5 gün civarında gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilirler. Bu süre hastadan hastaya değişmektedir. Hastalar operasyondan sonra sıvı gıdalarla beslenir. Yaklaşık 1 ay süren bu beslenme süreci diyetisyenler tarafından takip edilir. Daha sonra yavaş yavaş püreli gıdalara ve katı gıdalara geçilir ve artık normal şekilde beslenmelerine devam edebilirler. Tüp mide ameliyatı olanların ilk 4 ay boyunca ek protein desteği alması zorunludur Tüp mide ameliyatı sonrası multivitamin kullanımı ilk 1 ay ağızda eriyen şekilde, sonraki bir yıl günde 2 adet, birinci yıldan sonra ise günde 1 adet olarak alınır. Tüp mide ameliyatı olanlar düzenli olarak spor yapmalı, yemekleri küçük öğünlerle sık sık ve az az yemeli, kalorili sıvı gıdalardan da uzak durmalıdır.
WHN, Tüp Mide tedavisinde başarı ve güvene dayalı fırsatlar sunmaktadır.Tüm süreci dünya standartlarında hastanelerimizde, başarılı doktorlarımızla sizlere hizmet ederken en uygun maliyetle sizin için yönetiyoruz.