- 09/01/2020
Kalça artroplastisinde temel olarak yapılan işlem artritik kıkırdak ve kemik kısımlarının çıkarılarak yerine metal kısımlar ve dayanıklı polietilenden oluşan yeni eklem yüzlerinin oluşturulmasıdır.
Hastalar yaklaşık olarak bir hafta kadar hastanede tutulur ve yürüme, günlük işlerin yapılabilmesi ile ilgili eğitimler verildikten sonra taburcu edilir. Taburculuk sonrası günlük yaşam aktivitelerinin yeniden kazanılmasında REHABİLİTASYON süreci çok önemlidir.
Kalça artroplastisinde hastanın konforunu arttırabilmek amacıyla birçok cerrahi yöntem geliştirilmiş, sistemin dayanıklılığını ve ömrünü uzatmak amacıyla pek çok farklı metal, seramik veya polietilen kullanılmıştır. Hangi cerrahi yöntemin ya da hangi malzemenin daha iyi olacağına hastaya ait faktörler ve hekimin eğitimine göre karara verilmelidir.
Temel olarak 2 farklı yöntem kullanılır;
Sementli (çimentolu) Fiksasyon: Metilmetakrilattan oluşan hamur kıvamındaki sement kemiğe doldurulur, ardından komponent yerleştirilir ve sertleşene dek emniyetle (genellikle 15 dk) tutulur. Hastanın hemen yürütülmesi mümkündür.
Biyolojik fiksasyon: Genç hastalarda tercih edilir. Asetabular implantın yüzeyi kobalt-krom, polimer veya seramikten yapılan poroz materyalle kaplıdır. 6-12 haftada kemik poroz materyalin içine doğru ilerleyerek (ingrowt) fiksasyon sağlanır. Bu yüzden hasta yaklaşık 2-3 ay tam olarak basamaz.
REHABİLİTASYON
Sementli Fiksasyonda Rehabilitasyon Süreci:
2. gün: yatak kenarında oturtulur, fleksiyon 90 dereceyi geçmemesi için altı yükseltilir. Adduksiyon ve internal rotasyonu önlemek için bacak arasına yastık konur.
3. Gün ayağa kaldırılır, banyo baskülü ile 12 kg yük verilir, walker kullanmalıdır.
5. Gün: stabilite sağlandıysa koltuk değneğine geçilir.Yük tedricen 25 kg’a çıkılır.
7. Gün: Merdiven inip çıkma
8. Gün: Banyoya girip çıkma ve yükseltilmiş tuvalet denenir.
Erken dönemde kalça fleksör kontaktürlerini engellemek için kalça fleksörleri Thomas testi ile gerilmelidir.
5. gün yüzüstü yatmak suretiyle germe sağlanabilir.
4. Hafta: Tam bastırılır
6. Hafta: Bu haftaya kadar abduksiyon ve nötral pozisyonunu sürdürür. Bu süre kapsül iyileşmesi için gereken süredir. Röntgen çekilerek opere taraftaki KD alınır
8. Hafta: Bastona geçilir. Abduktor ve internal rotatorları güçlendirici egzersizlere ağırlık verilir.
2,5-3 Ay: Uzun yürüyüşler.. Abduktor kas zayıflığı yoksa baston bırakılır.
Tam iyileşme 3-6 aydır..
6. ayda röntgen kontolü ve fizik muayene bulguları normalse yüzme , bisiklet, golf gibi hafif sporlara izin verilebilir. Koşma tenis gibi kalçaya tekrarlayıcı aşırı yük veren ve aşırı fleksiyona getiren sporlara izin verilmez.
Biyolojik Fiksasyonda Rehabilitasyon Süreci: 2. gün: yatak kenarında oturtulur, fleksiyon 90 dereceyi geçmemesi için altı yükseltilir. Adduksiyon ve internal rotasyonu önlemek için bacak arasına yastık konur.
4. Gün: Walkerla ayağa kaldırılır, 7,5 kg yük verilir. Ayağı yere düz basıp yük vermemeye tekabül eder.
6. hafta : Grafi çekilir protez üzerinde bulanık radyolüsen alanlar başlamışsa biyolojik fiksasyon başlamıştır, yükseltilmiş tuvalet ve abduksiyon yastığı bırakılabilir, 15 kg yük verilebilir.
7. Hafta: 25-30 kg
8. Hafta: 35 kg (vücut ağırlığının yarısı)
9. Hafta: Grafi sonucu iyiyse bastona geçilir.
10. hafta : Yürüme mesafesi arttırılır, uzun yürüyüşler dışında baston bırakılır.
6.Ay hafif sportif aktivitelere izin verilir.
WHN, Kalça Protezi tedavisinde başarı ve güvene dayalı fırsatlar sunmaktadır.Tüm süreci dünya standartlarında hastanelerimizde, başarılı doktorlarımızla sizlere hizmet ederken en uygun maliyetle sizin için yönetiyoruz.